Auta keräämään tietoa villakoirien rakenteesta

Miten rakentuneita villakoiria meillä on? Miten ja millaisella rakenteella ne pystyvät liikkumaan? Keskustelun pohjaksi olisi mielenkiintoista kerätä kuvia ja videota erilaisista villakoirista, joita meillä on.

Kartoitukseni innoittajana toimii Helen Kingin e-kirjat ja hänen artikkelinsa A Conformation Study of Four Poodles and a Border Collie.

Mitä huomioida koiraa tarroittaessa ja kuvatessa?

Toimi näin

  1. Aja villakoirasi nakuksi. Olen kokeillut myös pitkäkarvaisen ja kastellun koiran tarroittamista ja se oli hyvin turhauttavaa:  kun koira liikkui, siirtyivät tarrat karvan mukana senttejä siitä mihin olin ne alunperin laittanut.
  2. Merkitse esimerkiksi pienillä, pyöreillä tarroilla oikean puoleisessa kuvassa valkoisin palloin merkityt kohdat. Kuvan saat isommaksi sitä klikkaamalla. Rintalastanpään ja polven taitekohdan merkitsemiskohdan löytäminen on helpompaa, jos koukistat etu-/takajalkaa. Säkän lähellä oleva tarra laitetaan lapaluun päähän, sen harjanteen jatkeeksi keskelle. Lihaksikkaalla koiralla lapaluunpään sekä suoliluun ja istuinluun päiden löytäminen vaatii hieman tarkempaa tunnustelua.
  3. Värvää avustaja kuvaamaan tai huolehtimaan koiran oikeasta asennosta, molempien hoitaminen yksin on todennäköisesti liian hankalaa. Valitse alustaltaan tasainen kuvauspaikka, jossa kuvaaja pääsee riittävän kauaksi koirasta ja laittakaa kamera valmiiksi.
  4. Koiran tulee seistä niin, että sen etujalat ovat suoraan alla ja kintereestä on suora linja maahan (ks. keltaiset viivat). Muuten kulmaukset vääristyvät. Anna koiran kannatella päätään ja häntäänsä sille luontaisella korkeudella, ts. älä vedä päätä taaksepäin näyttelyryhtiin tai nosta häntää. Koiran katseen tulisi olla suoraan sivulle, ei kameraa kohden. Muuten koiran koko kroppa kääntyy vinoon ja mittasuhteet vääristyvät.
  5. Jaro punaisin tarroin merkittynä

    Ota kuva suoraan sivulta. Jos kuvakulma on vaikkapa hieman ylä-/alaviistosta tai edestä/takaa, vääristyvät mittasuhteet jälleen.

  6. Lähetä kuva joko sähköpostilla minulle tai lataa se haluaamasi kuvapalveluun ja liitä linkki alle kommentteihin. Sähköpostiosoitteeni on rnaumane (korvaa välilyönnit ja tämä @-merkillä) gmail.com. Kuvan lisäksi minua kiinnostaa koiran virallinen nimi sekä linkit mahdolliseen videoon koirastasi liikkeessä (esimerkiksi ravi, laukka, kääntyminen ja hyppääminen. Videota voi siis kuvata vaikka koirasta leikkimässä ulkona). Lähettämällä / linkkaamalla kuvan, annat minulle luvan käyttää sitä tässä blogissa.

Kiitos kaikille jo etukäteen!

Kuvien pohjalta haluaisin kirjoittaa ja keskustella villakoirien rakenteesta sekä suhteessa rotumääritelmään että villakoiran elämään arjessa ja tavallisimmissa harrastuksissa (esim. agility). Tulee myös olemaan mielenkiintoista nähdä, millaisia villakoiramme ovat keskimäärin turkkinsa alla.

Tässä on kolmen keskikokoisen villakoiran rakennetta kuvaavia viivoja. Voit lukea niistä Helen Kingin e-kirjoista lisää. Tulen myös avaamaan aihetta lisää saatuani lisää dataa, eli kuvia teiltä.

Post navigation

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *