Hiili

Karbits That Don’t Impress Me Much, s. 5.11.2008

Hiilen tiedot KoiraNet-jalostustietojärjestelmässä »

Hiili on Yhdysvalloista tuotu keskikokoisen ja isovillakoiran risteytys, joka on Suomessa rekisteröity keskikokoiseksi villakoiraksi. Suomen Kennelliitto kirjaa tuontikoirille vain kolme sukupolvea,  mutta Hiilen kattavampi sukutaulu löytyy epävirallisesta Poodle Pedigree -tietokannasta.

Kokoristeytystaustansa vuoksi Hiilen perimä on keskimääräistä villakoiraa heterotsygoottisempi (eli Hiili on perinyt keskimääräistä useamman geenin kohdalla eri alleelit isältään ja emältään). Tämä MyDogDNA:n monimuotoisuusprosentti (Hiilellä 37,6%; testattujen villakoirien keskiarvo 4.12.2014 oli 31,0%, kaikkien testattujen koirien 28,9%) ei tosin ota kantaa siihen onko yksilö heterotsygoottinen oleellisten geenien (mitkä ovat oleellisia?) osalta, mutta antaa hyvää osviittaa.

Lue geneettisen monimuotoisuuden tärkeydestä Kennelliiton kotisivuilta »
Katso Hiilen MyDogDNA passia »

(Kirjaudu sisään käyttäen alempaa kirjautumisvaihtoehtoa, jossa annetaan passinumero. Hiilen passinumero on 870023214404575 ja pin-koodi 0000.)

Luonteesta ja harrastuksista

Hiili on leikkisä, vauhdikas ja aina valmis toimintaan. Hiili on tarkkaavainen ja nopea reaktioissaan. Mutta kun mitään ei tapahdu, osaa Hiili rentoutua ja on siten myös mitä parhain kainalokoira ja ihana seuralainen kotona. Hiiltä on ollut ilo kouluttaa – se oppii nopeasti, nauttii leluilla leikkimisestä ja sille maistuu ruoka.

Kun tähän lisätään Hiilen rohkeus, ketteryys ja nopeus, on lempilajiksi sopinut hyvin myös oma suosikkini agility.

Agilityharjoitus 1 »
Agilityharjoitus 2 »

Muuten olemme keskittyneet arkikäyttäytymisiin ja Hiili on toiminut harjoituskappaleenani  koulutuksen käytännöntaitoja hioessa.

Lue tarkemmin Hiilen luonteesta (mm. MH-luonnekuvauksesta ja haasteista) »

Satunnaispuuhia
Potkupyöräilemässä Hiilen kanssa »
Hiili ratajuoksuissa »

Rakenteesta

Hiili on noin 42cm korkea ja paino pyörii lihaskunnosta riippuen kymmenen kilon ympärillä.

Pidän todella paljon Hiilen rakenteesta. Hiili on liioittelematon ja liikkuu tehokkaasti. Hiilellä on loistava tasapaino, se on ketterä ja nopea. Hiilelle kertyy helposti lihasta. Se pystyy kiihdyttämään nopeasti ja kääntymään tiukasti. Mielestäni Hiili hyppää keskivertovillakoiraa paremmin.

Hiili on villakoiraksi hyvin kulmautunut edestä ja sen takakulmaukset mätsäävät etuosaan. Hiilen pää on rennosti sen lapojen etupuolella, eli se ei ole yliryhdikäs, ja Hiili pystyy laskemaan päänsä esimerkiksi hypätessä riittävän alas. Hiilen lantio on rodun keskivertoa pidempi ja kulmautuneempi sekä hännänkiinnitys alempana, eli Hiilen takaosasta löytyy voimaa. Hiilellä on näyttelyihannetta pidempi kroppa suhteessa korkeuteen, mutta pituus tulee kulmauksista, ei niinkään vain selästä tai lanteesta. Itse haen harrastuksiin ja terveempään vanhuuteen enemmän tämän kaltaista rakennetta kuin miten näyttelyissä useimmiten tulkitaan rotumääritelmää.

Hiilellä on normaali purenta ja kaikki hampaat. Hiilen leuat ovat riittävän tilavat ja kaikki maitohampaat irtosivat ilman apua.

Näyttelyiden näkökulmasta Hiili on hieman turhan kookas ja maskuliininen, mikä ei Hiilen isovillakoirataustan vuoksi ole yllättävää.

Terveydestä

Hiilen lonkat (A/A), kyynärät (0/0) ja selkä (ei spondyloosia) on kuvattu virallisesti.

Lisäksi Hiilen olat on kuvattu epävirallisesti, eikä niistä löytynyt mitään vikaa. Selkää ei ole lausuttu virallisesti spondyloosia laajemmin, sillä se on ollut mahdollista vasta 1.6.2013 jälkeen otetuista kuvista. Epävirallisesti selkä on kuitenkin todettu normaaliksi sekä vuonna 2010 että 2013 otetuista kuvista. Kaikki kuvat otti kokenut eläinlääkäri Per Axelson. Huomaathan, että epävirallisia kuvia ei ole katsonut Suomen kennelliiton asiantuntija ja vaikka pidän epätodennäköisenä, että tulokset olisivat erilaiset, on se kuitenkin mahdollista.

(Tulossa linkki kuviin: Katsele Hiilen röntgenkuvia »)

Hiilen silmät on virallisesti tarkastettu terveiksi vuosina 2010, 2013 ja 2014. Suuri osa silmäsairauksista voidaan havaita vasta iän myötä, viimeisimmässä tarkastuksessa Hiili oli jo kuusi vuotias. Lisäksi Hiili on Optigenin geenitestillä todettu PRA prcd:n osalta terveeksi. Suomen Villakoirakoirakerho julkaisee PRA prcd geenitestattujen koirien tulokset sivuillaan. Hiilen tulos löytyy mustien, keskikokoisten narttujen sivulta.

Hiilen polvet on virallisesti tarkastettu (0/0), eli Hiilen polvilumpio ei luksoidu. Tarkastus tehdään käsin tunnustelemalla.  Hiilen polvet tarkastettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2010 ja uudelleen vuonna 2013 polvilausunto-ohjeen muututtua.

Hiilen terveyden ainoa huono puoli on ollut sen taipumus hiivatulehduksiin. Hiilen hiivatulehdukset ovat reagoineet nopeasti hoitoon. Hiivaa on hoidettu seuraavasti:

  • 25.11.2009 (korvat)
  • 20.1.2012 (oikea korva)
  • 2.5.2012 (korvat)
  • 30.6.2012 (tassut. Eri lääkäri kuin 2.5., jolloin näytettä ei otettu tassuista, eikä niitä hoidettu)
  • heinäkuu 2014 (korvat)

Hiivatulehdusten lisäksi Hiili on jäkärrellyt ajoittain tassujaan, mutta silloinkaan (tuota yhtä tassuissa ollut hiivatulehdusta luukunottamatta) iho ei ole punoittanut,  ollut turvonnut tai rikki, eikä syytä ole löydetty. On mahdollista, että syy liittyy enemmän henkiseen hyvinvointiin ja tätä tukee jäkertelyn esiintyminen lähinnä silloin, kun Hiili on päässyt nauttimaan liian vähän aktiviteeteistä kuten ulkoilusta ja aivojumpasta.

Emme ole löytäneet yhteyttä myöskään ruokavalioon tai vuodenaikaan. Kahdesti hiiva on osunut jossain määrin yhtä aikaa juoksujen kanssa.

Hiili voi syödä mitä vain koirille soveltuvaa, eikä sen vatsa mene herkästi sekaisin. Suurimman osan elämästään Hiili on barffannut, tällä hetkellä pääasiallisena ruokana on hyvälaatuinen kuivanappula (Acana, Orijen) ja valmiit raa’at lihakasvissekoitukset.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *